De ce trebuie să vezi filmul `Perfetti Sconociutti`?

Eu sunt fană Inoza de foarte mult timp, blogul ei este unul dintre preferatele mele și o citesc cu drag de fiecare dată. Eu și Ina am fost colege o perioadă de timp pe vremea când lucram la MediaPro, în departamentul IBU și scriam conținut pentru site-urile companiei (printre alte activități). Long story short, am citit recent articolul ei despre 10 filme de dragoste, de văzut în cuplu.  Perfetti sconociuti (2016)  deschide lista de filme pe care Inoza le recomandă, iar eu am încredere în sugestiile ei.

Boon, filmul nu l-am văzut în cuplu fiindcă artistul era la treburile lui, iar eu aveam chef de o luni seară cu film fain, în pat, fără să mă deranjeze nimeni, fără Facebook, fără Whatsapp 🙂 La o căutare simplă pe Google nu afli foarte multe despre film în sine. A apărut în 2016, este un film italian și are 7.8 pe imdb. Și nici măcar trailer-ul nu l-am văzut, deși după 30 min de uitat la film, mi s-a părut că am mai văzut undeva anumite scene. E posibil să fi văzut un trailer pe la cinema (unde merg des), dar am uitat de el.

SPOILER ALERT!

Filmul se întâmplă în jurul unei cine între prieteni – 3 cupluri și un bărbat divorțat – care se supun unei provocări: fiecare persoană de la masă trebuie să păstreze pe durata cinei telefonul mobil pe masă și să împărtășească cu toată lumea prezentă mesajele, apelurile, conversațiile pe care le primesc.

Scenele sunt pline de umor și de situații neprevăzute. De îndată ce mesajele apar, fiecare află ceva nou despre celălalt. Momentele cele mai intense sunt redate de situațiile de cuplu. Cum te-ai simți să afli că soțul tău face terapie pe ascuns, deși profesia ta este terapeut? Acum adaugă la situație și faptul că prietenii tăi cei mai buni sunt prezenți la discuție 😐 Sau cum ai reacționa dacă ai afla dintr-o discuție pe care logodnicul tău o are pe speaker cu cel mai bun prieten că partenerul tău a cumpărat o pereche de cercei pentru o femeie și deja știi că femeia în cauză nu ești tu, pentru că tu nu ai urechile găurite. Hm…acum adaugă intensitatea momentului în care, urmărind firul poveștii, descoperi că de fapt logodnicul tău a lăsat însărcinată o altă femeie? Deja nu mai contează cerceii, pentru că viața a devenit mult mai…dificilă (cel puțin sufletește). Și toată această informație din câteva minute petrecute în „compania” telefonului altcuiva. Și asta este doar o părticică din acțiunea filmului.

Scenaristul Paolo Genovese a ales subiectele pe sprânceană și atinge fațetele societății contemporane din plin: reacția celor mai buni prieteni la aflarea că unul dintre ei este homosexual, faptul că există mai multe moduri de înșela în cuplu: trimiterea/primirea de poze către și de la străini pe rețelele de socializare. Ceea ce eu numesc moment sensibil în film este scena când fiica de 16 ani își sună tatăl ca să o ajute să decidă dacă să renunțe la virginitate sau nu alături de iubitul actual. Conversația în spațiu deschis, în prezența partenerului și a prietenilor transmite niște lecții de parenting, zic eu, și merge dincolo de granițele de intimitate. Filmul include și comedie prin replicile amuzante și faine ale personajelor și actorii transmit sentimentul de lejeritate pe care probabil toți îl simțim în preajma prietenilor. Chimia dintre actorii trece dincolo de ecran și cred că de aceea acțiunea filmului este realistă; n-am avut nicio clipă sezanția că scenele sunt jucate prost. Cu toate acestea, filmul este dramatic pentru că fiecare moment care se adaugă la cină arată personajelor că prietenia lor este de fațadă, că nu se cunosc deloc și că toți păstrează aparențele.

Recomand acest film fiindcă se ancorează în realitatea timpurilor actuale când oamenii încă au sentimente confuze legat de homosexualitate și concepte diferite referitor la prietenie, la mariaj. Telefonul mobil este subiectul central, mai exact câte ascunde această cutie mică și neagră. Și adevărul este că avem atâtea aplicații și rețele care ascund multe detalii despre personalitatea, dorințele, gândurile, momentele fiecăruia dintre noi. Ar fi interesant să ne adunăm prietenii apropiați la cină și să încercăm experimentul cu telefonul, să-l lăsăm pentru o seară să dezvăluie lucruri despre noi în preajma prietenilor noștri. Cred că, la fel ca în film, rezultatul ar fi interesant. Finalul filmului are doza lui de surpriză, dar pentru asta trebuie să vedeți filmul 😉

 Foto: pexels.com

2 Comments

 • Inoza August 23, 2017 at 10:25 am

  Hei, Steluța! Mă bucur că ți-a plăcut filmul și îți doresc mult, mult succes cu blogul! 🙂

  Reply
  • Steluța Burcea August 23, 2017 at 11:24 am

   Bună Ina! Mulțumesc mult pentru gândurile bune! Te pup :*

   Reply

Leave a Comment